nedjelja, 8. ožujka 2015.

Kamo nakon osnovne škole?

Pozdrav ljudi! Danas pišem jedan ozbiljniji post,a pisati ću o upisima u srednju školu. Naime i ja sam osmi razred i znam koji je to stres,dilema,uzbuđenje i sreća zato što napokon napuštate osnovnu i krećete u srednju. Pitanja koja nas svakodnevno muče su 'Što volim raditi? Koji predmeti mi idu bolje,koji lošije? Hoću li imati dovoljno bodova?' i mnoga druga. To je jedna od najvećih odluka koju moramo donijeti,a nije nimalo laka. Moje osobno mišljenje je da smo mi sa 14-15 godina premladi da određujemo što ćemo raditi ostatak života. Većina nas uopće ne vidi sebe za nekoliko godina,ja u jednom trenutku želim biti odvjetnica,a u drugom želim volontirati u Africi,pa kako da ja odlučim što ću raditi ostatak života? Uf jesam se raspisala,ugl. želim vam napisati kako da što bolje upoznate sebe i svoje mogućnosti i odlučite ono što je najbolje za vas. Pa krenimo!
Bit će nekoliko koraka pa se pripremite haha☺☺

1.KORAK- KOLIKO VOLIŠ UČITI?
Glupo pitanje,znam.Tko još voli učiti? Ali ovo je nešto ključno u odabiru srednje škole. Jesi li jedna od onih kojima nije teško učiti,imaš poteškoća pri učenju,ili te uopće ne zanima gradivo i radije visiš po fejsu? Ovi kojima nije teško učiti najčešće su svjesni važnosti školovanja i uče koliko god im to nekada bilo teško. Takvi najčešće brzo zapamte gradivo,slušaju na satu,željni su znanja,čitaju puno i znatiželjni su. Ja sam jedna koja pripada tu. Uglavnom,najbolji izbor za takve učenike su gimnazije ili te neke 'jače' škole. U gimnazijama dobivamo veliku količinu znanja i najbolje nas pripremaju za državnu maturu i učimo stvari koje u drugim školama nebi učili. Istina je da nakon završene gimnazije nemamo nikakvo zvanje,te ako ne misliš ići na fakultet gimnazija baš za tebe nije pravi izbor! Također tu su i škole kao što su medicinska (doktori i medicinske sestre su traženi tako da uvijek ima posla),upravni referent,ekonomska,farmacija koje su također odlične i nakon završetka takve škole imaš zvanje i možeš ići raditi.
Prelazimo na drugu skupinu učenika-oni kojima nije teško učiti,ali imaju poteškoća s učenjem pa im je teže. Prvo želim pohvaliti takve osobe jer su uporne u nikad ne odustaju! Smatram da bi taj tip učenika trebao upisati nešto lakše od gimnazije da nebi došlo do dodatnih poteškoća. Ima puno trogodišnjih i četverogodišnjih škola koju su super i nude tražena zanimanja. Ako volite kompjutere možete upisati računalstvo,ako vas zanima turizam i putovanja možete turistički tehničar,ili pak neku drugu školu za koju mislite da je najbolja za vas!
Zadnja skupina učenika je ona koju uopće ne zanima škola,gradivo ili bilokakvo znanje. Takav tip učenika  najčešće će upisati neku trogodišnju školu i nakon toga početi raditi. 

2. KORAK- IMAŠ VIŠE OPCIJA,ALI NE ZNAŠ ŠTO JE NAJBOLJE ZA TEBE?
Huh,znam taj osjećaj. Često to osjećam i ponekad jednostavno mislim da nisam dorasla takvom zadatku,ali uz razgovor s roditeljima i prijateljima došla sam do najboljeg odabira za sebe.Tako da,
preporučujem vam razgovor s ljudima kojima vjerujete. Recite im svoje prijedloge i neka vam oni izraze svoje mišljenje o tome.Razmišljajte o budućnosti,želite ići na faks? Imate neke posebne želje i znate što želite raditi? Odabrali ste tu školu samo zbog prijatelja? Jeste li sposobni to raditi? Naime,ja imam izbor ajmo reći tri škole,jezična gimnazija,upravni referent ili medicinska? Na početku je prevladava upravna jer me zanima pravo,ustav i to,ali u tu školu bi išla jedino ja od ljudi koje poznajem i zato je to bio veliki minus za tu školu,druga škola je jezična gimnazija,iskreno ja mislim da ja nisam spremna za toliko učenja,doslovno mislim da sam glupa i da mi nije mjesto u toj školi,ali razgovarala sam s roditeljima i shvaćam da se samo treba truditi,imam radne navike i nije mi problem učiti,a u tu školu će i moja bff,tako da ću najvjerovatnije to upisati. I zadnja škola na mome popisu je medicinka,iskreno ovu školu sam sam odabrala samo zato što će u nju moja druga bff,ali onda kad razmislim,ja ne želim biti medicinska sestra,ne privlači me to,ne vidim sebe u tome,i jednostavno kako moj tata kaže 'To nije za tebe,odi ti u gimnaziju pa ćeš nakon 4 godine odrediti koji ćeš faks upisati' i to je točno. U gimnaziji ću imati vremena za razmišljanje i s 18 godina ću biti pametnija nego sad i bolje odlučiti. Znači,u ovome ste bitni jedino VI! Vaše želje,izbor,mogućnosti! U to ne uključujte prijatelje,jer ćete najbolje odlučiti kada ćete misliti samo na seve i svoje obrazovanje.
3.KORAK- ODLUČILA SI,ALI STRAH JE JOŠ UVIJEK TU?
Odlučila si što želiš upisati,imaš dovoljno bodova,ali još te strah da nećeš upasti? Za to postoji ona opcija da se prijaviš u više škola za slučaj da ne upadneš u željenu školu. Zato ne treba previše očekivati i biti nerealan,neće netko tko prolazi s 3 upisivati gimnaziju i onda se čuditi zašto nije upao.
Druga situacija je-upala si,ali te strah kako ćeš se prilagoditi,pohvatati svo gradivo?  U novu školsku godinu treba ući pun energije i motivacije i bez negativnih misli. Misli pozitivno,ne očekuj da ćete prvi dan svi biti najbolji prijatelji,ali to će doći s vremenom. Nemoj se previše brinuti,svima je isto kao i tebi. Svima vam je prvi dan i svi se osjećate pomalo čudno,to je normalo. Budi prirodna opuštena,nasmijana i upoznaj se sa svima kako bi ostavila dobar prvi dojam. Kreni bez predrasuda,nemoj obeshrabrivati sebe,sve će doći s vremenom.I to je to za ovaj post,dosta sam se raspisala,priznajem. Ima jako puno za pisati (i pričati) o ovoj temi,ali ja sam pisala o onom osnovnom. Nadam se da ću nekome pomoći ovime i da će mu bar malo značiti ovi savjeti. Ćao ljudi♥♥

Broj komentara: 6:

 1. Odlican post! I ja sam osmi razred i kada pomislim na srednju skolu i na upis ili na zavrsni ispit noge mi se skroz zadrmaju!! Ali uglavnom odlucila sam sta cu upisati!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Uff,sto ces upisati? Inace,hvala♥♥

   Izbriši
  2. Pa ekonomsku.. Ali mozda promenim a sta ces ti upisati?

   Izbriši
  3. Napisala sam i u potu vec,al okej. Jezična gimnazija :)

   Izbriši
 2. Super post!!♥

  http://andreasworld11.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši