petak, 17. studenoga 2017.

Neriješena ubojstva - Jack The Ripper

Hej dragi moji i dobrodošli u ovaj, pomalo drugačiji post. Ja općenito volim sve kriminalističke serije i sve te priče o zločinima, neriješenim ubojstvima itd. Već sam po ljeti čitala o tome, o nekim najpoznatijim neriješenim ubojstvima, a sada to želim posvetiti s vama. Možda će ovo postati neka serija postova, nisam još sigurna, ali vidjet ćemo. Mislim da ovakve teme dosta zanimaju ljude zato što svi imamo to neko zanimaje za jezivne priče. Ovo o čemu ću ja danas pričati nisu priče nego ISTINITI događaj.

Jack The Ripper ili na hrvatskom, Jack Rasparač jedan je od najslavnijih serijskih ubojica ikad, tj. možda i je najslavniji. Terorizirao je London u drugoj polovici 1888. godine. Ime Jack The Ripper je zapravo psudonim, njegov identitet nikad nije otkriven što ovog ubojicu čini još zanimljivijim. 

Ime potječe od pisma koje je Središnja novinarska agencija dobila od čovjeka koji je tvrdio da je on ubojica. Danas još nije poznato je li se radilo o jednom ubojici ili o više njih. 

Žrtve su bile prostitutke, a ubijao ih je na nekim javnim ili polujavnim mjestima. U ubojstvima ne želim previše ulaziti u detalje zato što su grozna, ali prvo im je prerezao grkljan, a dalje bi ih masakrirao. 

Kanonska petorka je zajednički naziv za žrtve Jacka Rasparača. To su: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes i Mary Jane Kelly. Iako, ovaj popis nije 100% točan. Smatra se da je bilo više žrtava, ali ne mogu se sve povezati s njim ili o njima ima jako malo dokaza. Popis mogućih žrtava prelazi broj 10. Zamislite samo kako je to užasan broj. 

Ozljede su iz ubojstva u ubojstvo bile brutalnije i puno teže. Npr. Elizabeth Stride imala je "samo" prerezan grkljan zbog čega se vjeruje da je to ubojstvo zbog nekog razloga bilo prekinuto. Mary Jane Kelly je bila dosta mlađa od ostalih, napadnuta je u zatvorenom prostoru i njezine ozljede su puno teže. 

Ubojstva su se događala po noći, na osamljenim mjestima na koja je mogao doći zapravo svatko. Ubijene su prije i tijekom vikenda i to na dane koji su označavali kraj tjedna ili mjeseca. Tako je npr. M. A. Nichols ubijena 31. kolovoza u petak, A. Chapman 8. rujna u subotu. E. Stride i C. Eddowes ubijene su iste noći, u nedjelju 30. rujna. M. J. Kelly ubijena je u petak 9. studenog.

Obilježja njegovih ubojstva su sljedeća:
-duboki prorezi grla
-sakaćenje abdominalnih i genitalnih podrčja
-odstranjivanje unutarnjih organa
-sakaćenje lica
Nakon dvostrukog ubojstva 30. rujna policija je pretraživala mjesta i okolicu gdje su se zbila ubojstva i tada je inspektor na stubištu kuće u Ulici Goulston pronašao komad krvave tkanine. Kasnije je potvrđeno da ona pripada C. Eddowes. Na zidu iznad te tkanine nalazio se natpis napisan kredom. Inspektori su drugačije tumačili natpis, jedni su mislili da glasi ovako: "Židovi su ti koji neće biti okrivljeni ni zbog čega", a drugi ga tumače ovako: " Židovi nisu ti koji koji će biti okrivljeni ni zbog čega". Da takav natpis ne bi još više povećao tenzije između židova i drugih vjera, oni su ga izbrisali. 
Danas ima više tumačenja tog natpisa, a neka od njih su ta da ga je napisao ubojica i onda ostavio tkaninu kako bi ih povezao, zatim da je poruka postojala od prije pa je ubojica ostavio tkaninu da pokaže svoje slaganje s porukom. Drugi smatraju da između ubojice i natpisa nema nikakve poveznice.

U vrijeme ubojstava u policijsku postaju dolazila su razna pisma, a među njima bilo je i onih koji su se lažno predstavljali kao ubojice. Danas mnogi stručnjaci smatraju da su sva pisma lažna, ali ipak bi ova tri pisma mogla biti istinita: Dear Boss, Saucy Jack i From Hell. 
Pismo Dear Boss dostavljeno je u postaju 29. rujna u kojem autor tvrdi da će dami odsjeći uši i prvo se smatralo lažnim. Ali mislim da znate što slijedi, sljedeći dan je C. Eddowes stvarno nedostajalo jedno uho. 
Razglednica Saucy Jack je primljena 1. studenog i govori o tome da su dvije žene ubijene jako blizu jedna drugoj. 
Pismo From Hell smatra se najistinitijim zato što za razliku od ostalih pisama nije bilo potpisano pseudonimom Jack The Ripper. I liječnici su utvrdili da je došlo u paketu u kojem je bio i bubreg. 

Istraga nije bila od prevelike koristi zato što nisu imali svu tehnologiju i znanost koja je prisutna danas. Nije im bila dostupna analiza otiska prstiju, DNA i ostalih forenzičkih analiza. Po načinu odstranjivanja unutarnjih organa ubojica je vjerojatno bio liječnik, kirurg ili mesar. 

I sada na kraju, rekla bih svoje mišljenje. Kao prvo, bilo mi je jako zanimljivo pisati i čitati o ovome. Isto tako, bilo mi je jezivo zato što sam se osjećala kao da će Jack izaći iz groba i ozlijediti me zato što sam saznala grozote kakve je činio. Od kuda proizlazi takvo zlo u čovjeku? Mišljenje inspektora je bilo da u ubojstvima ima seksualnih motiva i s time se slažem, posebno zato što je sakatio njihove genitalije. Možda su mu smetale prostituke, zapravo, logično je da su mu smetale zato što ih je ubijao. Imam i teoriju o tome da mu je mama bila prostitutka ili tako nešto i onda je on zbog toga gajio mržnju prema njima. Ubijao je žene u četrdesetima, osim zadnje žrtve koja je imala 25 godina. Možda ona uopće nije njegova žrtva. Vjerojatno je imao stalan posao kao liječnik i bio poštovan u društvu, a vikendima bi ubijao. Tko zna. Rekla bih da je bio otprilike istih godina kao i njegove žrtve, znači 40-50. To su samo moja skromna nagađanja koja su možda potpuno pogrešna, ali nikad nećemo saznati zato što je Jack svoju tajnu odnio u grob. 

Uh, ovo je bio malo duži post i ne krivim vas ako niste sve pročitali. Ako jeste, hvala vam i recite mi svoje mišljenje. 

1. Imate li kakvu teoriju o Jacku The Ripperu?
2. Želite li više ovakvih postova?

Broj komentara: 10:

 1. Nice post!! Your blog is interesting!!

  I follow you. Mind following back?

  http://asweetwoorld.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja mnogo volim gledati criminal investigation i sve što ima veze sa serijskim ubicama, naravno da sam čula za Jacka Trbosjeka i drago mi je što si uradila ovaj post, jer volim creepy stvari. Ubistva koja je učinio su zaista grozna :/ Odličan post i istraživanje

  Delilah's Stories | Filmtastično

  OdgovoriIzbriši
 3. Ajoj ja sam neko kog fasciniraju ovakve stvari i ovakvi dogadjaji! Zaista interesantan post, bas sam uzivala.

  Visit me, and follow. Hope see you soon. Maleficent

  OdgovoriIzbriši
 4. Divan post,volim i sama čitati ovakve stvari prezanimljivo je.U buduće vrijeme češće piši na ovu temu!♥

  Bella Place.

  OdgovoriIzbriši
 5. draga bas lep post <3 zapratila sam te, ako zelis zaprati i ti mene <3 https://zvrki997.blogspot.rs

  OdgovoriIzbriši